Brick Award 2016

Brick Award 2016

Reč je o jednoj od najprestižnijih nagrada  koja se dodjeljuje svake dve godine i obuhvata projekte koji ostavljaju snažan i trajan akcenat u arhitekturi.

Brick Award 2016

Konkurs za najbolja ostvarenja od opeke
Više informacija o konkursu naćićete na Brick Award International.
 
Promocija estetskih i funkcionalnih karakteristika opeke
Ova prestižna nagrada dodjeljuje se već deset godina i obuhvata projekte koji ostavljaju snažan i trajan trag u arhitekturi. S obzirom na to kako se opeka, kao najstariji i najizdržljiviji materijal, vrlo često podcenjivala u modernoj arhitekturi, 2004. godine pokrenuta je dodela Wienerberger Brick Award kako bi promovisala estetske i funkcionalne karakteristike opeke. 
 
Projekti koji mogu učestvovati u konkursu “Brick Award '16” poseban naglasak stavlja na prirodnu integraciju sa okruženjem, geometriju, karakter, ali i kvalitet zgrade i osvetljenje.
 
Ocenjivale su se nove, rekonstruirane i obnovljene zgrade koje su energetski efikasne i ekološki prihvatljive. Projekti moraju objasniti na koji način će se unaprediti kvalitet života ali i imati odgovoran i održiv pristup arhitekturi, a prilikom prijave potrebno je naznačiti za koju kategoriju objekat konkuriše.
 
Upotreba Wienerberger materijala nije uslov za učestvovanje u međunarodnom projektu “Brick Award '16”.
 
Stručni žiri odabraće najkvalitetnije radove
Konkursom su se ocenjivali primeri najkvalitetnijih realizovanih arhitektonskih rešenja u kojima se na vrhunski i inovativan način u pogledu izvođenja i tehnologije koriste opeka za zidove, fasade, popločnici, crep i drugi glineni proizvodi.
Cilj konkursa bio je odabrati najviše pet najboljih radova iz regiona koje je ocenjivao stručni žiri renomiranih arhitekata iz nominirati za BRICK AWARD '16. 
 
Kategorije za nominaciju
Odabrane su sledeće kategorije unutar kojih se mogu nominovati projekti.
  • Stambene zgrade (porodične i višestambene)
  • Zgrade javne namene – otvorene za javnu upotrebu, edukativnu i društvenu svrhu
  • Rekonstrukcija – kreativni i inspirativni primeri promene namene objekata
  • Objekti u urbanom okruženju – Prateći trend urbanizacije i ograničene mogućnosti prostornog širenja, projketi stavljaju naglasak na inovativne pristupe uz istovremeno poštovanje postojećih situacija i okruženja
  • Održiva integracija – Objekti koji su odlično integrisani u okolinu, koriste lokalne resurse, društveno su odgovorni i ekološki osvešćeni.
Sprovođenje konkursa
Konkurs se sprovodi na dva nivoa – regionalnom i međunarodnom.

Povezani članci