Svima nam je poznata narodna poslovica koja nas uči da smo zdravi koliko se zdravo hranimo. Jela koja nisu pržena, koja se dugo krčkaju i koja se pripremaju u prirodnim posudama daju baš to, jedan zdrav i ukusan obrok. Prirodna pečena glina zato odgovara na sve zahteve zdravog kuvanja. Ona ne emituje štetne materije na visokim temperaturama, odlična je termička izolacija te su vrlo male šanse da vam jelo u zemljanoj posudi zagori.
Glinene posude koje nisu glazirane je potrebno potopiti u vodu, ili namazati preporučenim mastim (iskazano je u uputstvu za upotrebu posude) pre korišćenja kako ne bi pukle na visokim temperaturama. Hrana se u njima na prirodan način kuva u sopstvenom soku i potreba za uljem je izuzetno mala. U našim krajevima se tradicionalno u glinenim posudama priprema kiseli kupus, sarma, teletina, jagnjetina sa povrćem. Osim samih posuda, sač i crepulja su česti dodaci za pripremu zdrave, tradicionalne hrane. Keramički poklopac, iliti, sač koristi se kod pečenja hleba, pite ili pak mesa na starinskom ognjištu.