Priprema hrane u glinenim posudama

Priprema hrane u glinenim posudama

Različite kulture već vekovima pripremaju hranu u glinenim posudama. Dostupnost i održivost prirodnog materijala, kao i zdrav način kuvanja doprinose činjenici da su zemljane posude za hranu i dalje aktuelne i rado se koriste. Grnčarija je zato stalno prisutan zanat koji nam daje predivne keramičke posude za kuvanje. Neverovatan je broj prednosti kuvanja u glinenom posuđu, te ćemo pomenuti samo neke od njih.

Zdravlje na usta ulazi

 

Svima nam je poznata narodna poslovica koja nas uči da smo zdravi koliko se zdravo hranimo. Jela koja nisu pržena, koja se dugo krčkaju i koja se pripremaju u prirodnim posudama daju baš to, jedan zdrav i ukusan obrok. Prirodna pečena glina zato odgovara na sve zahteve zdravog kuvanja. Ona ne emituje štetne materije na visokim temperaturama, odlična je termička izolacija te su vrlo male šanse da vam jelo u zemljanoj posudi zagori.

Glinene posude koje nisu glazirane je potrebno potopiti u vodu, ili namazati preporučenim mastim (iskazano je u uputstvu za upotrebu posude) pre korišćenja kako ne bi pukle na visokim temperaturama. Hrana se u njima na prirodan način kuva u sopstvenom soku i potreba za uljem je izuzetno mala. U našim krajevima se tradicionalno u glinenim posudama priprema kiseli kupus, sarma, teletina, jagnjetina sa povrćem. Osim samih posuda, sač i crepulja su česti dodaci za pripremu zdrave, tradicionalne hrane. Keramički poklopac, iliti, sač koristi se kod pečenja hleba, pite ili pak mesa na starinskom ognjištu. 

Priprema hrane u glinenim posudama
Priprema hrane u glinenim posudama

Tradicionalno glineno posuđe sveta

Kao što smo pomenuli, deo naše tradicionalne grnčarije su: pekač, crepulja i sač. I u ostalim državama Evrope, kao i sveta, postoje različite zemljane posude za kuvanje. U Španiji se glinena duboka posuda sa poklopcem zove Olla de barro. U njemu se najčešće sprema jelo slično našem prebrancu, Olla podrida. Tradicionalni glineni lonac u kom se rado kuva sočivo u Italiji zove se Pignatta, a Nemci koriste posudu sličnu našem pekaču koju nazivaju Rimski lonac – Rӧmertopf. Na severu Afrike, među Berberima, u glinenom posuđu Tajine se tradicionalno priprema jelo koje se naziva isto kao i sama posuda. Jelo Tajine koje se najčešće priprema u Maroku sadrži komade piletine ili ribe koji se dugo kuvaju zajedno sa povrćem, a po ukusu se mogu dodati orašasti plodovi i suvo voće.

Posuđe od prirodnog materijala

Kao što smo već istakli, prirodni materijali su najbolji za zdravo pripreman obrok. Još jedan aspekat glinenog posuđa svakako predstavlja njegov ekološki značaj. Glina se nalazi u površinskom sloju zemlje i sušenjem i pečenjem dobija čvrst oblik koji je idealan za proizvodnju posuda različitih namena, ali i za izradu građevinskog materijala. Minerali gline su veoma rasprostranjeni što ih čine održivim materijalom. Još jedan bitan aspekat za ekološki značaj gline jeste i to što je ovaj materijal moguće 100% reciklirati. 

 

Dakle, ne samo što su posude od gline visokokvalitetne, već je i hrana pripremljena u njima izuzetno zdrava i ukusna. Osim naših tradicionalnih jela, u njima možete pripremati i razne druge obroke. Napravite put oko sveta za vaše nepce i pripremite neko od pomenutih jela sveta i u vašem domu!

Kako odabrati idealan model prozora?

Comfort, Project, Energy+ ili SmartPro?

Saznajte više o svim modelima Tondach krovnih prozora i prepoznajte najbolje rešenje za vas!

 

Lifestyle image

Pošaljite nam upit za ponudu!

Ukoliko biste želeli da za svoje potkrovlje odaberete Tondach krovni prozor, javite nam se da vam pomognemo! Naš prodajni tim će vas vrlo brzo kontaktirati.

Pročitajte još...

Tri hiše, Slovenija

Od ideje do realizacije

Wienerberger tehnička podrška

Mi možemo da vam pomognemo da sagradite željeni objekat!

  • Besplatno savetovanje o izboru materijala
  • Besplatno savetovanje o ugradnji materijala
  • Besplatni proračuni potrebnog materijala

Naši servisi i alati

Prodajna područja

Za sve informacije u vezi nabavke Wienerberger proizvoda kontaktirajte naše predstavnike prodaje.

Tehnička podrška

Kako biste lakše odabrali materijale, saznali više o njihovoj ugradnji, kao i dobili besplatnu specifikaciju materijala za vaš objekat, na raspolaganju vam je naš stručni tehnički tim.

Prijava na Newsletter

Prijavite se na Wienrberger Newsletter i budite u toku! Na e-mail adresu ćete povremo dobijati informacije o aktuelnim temama i novostima iz Wienerberger-a.